CML - Bine ai venit!

    Caută     
Du-te la conținut

Meniul principal :

Servicii


Examinările medico-legale în vederea eliberării
certificatelor medico-legale se referă la:


Certificatul Medico-Legal


     - constatarea virginității, capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginității sau deflorării, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârstă în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie;

     - constatarea leziunilor traumatice recente, înainte de dispariția leziunilor externe, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data producerii;

     - constatarea capacității psihice, în vederea stabilirii capacității de exercițiu necesare pentru întocmirea unor acte de dispoziție și în cazul bolnavilor netransportabili, cu suferințe evolutiv letale sau aflați în stare gravă în condiții de spitalizare;

     - constatarea stării de sănătate, având ca scop stabilirea aptitudinilor unei persoane de a exercita o anumită activitate sau profesie.


        Examinările și cercetările privind personele în viață se realizează după verificare de către medicul legist a identității persoanei pe baza cărții de identitate, a adeverinței temporare de identitate sau a pașaportului, ale cărui serie și număr se menționează în actul medico-legal. În cazul în care persoana examinată nu prezintă actele prevăzute mai sus, faptul se menționează în actul medico-legal, pentru identificare luându-se impresiunile digitale de la indexul stâng pe documentul prin care se solicită examinarea.
        Persoanele minore se examinează în prezența unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal ori, în lipsa acestora, în prezența unui membru major al familiei, de același sex cu minorul.
        Examinările medico-legale solicitate de persoanele interesate și eliberarea certificatelor medico-legale se efectuează la sediul S.J.M.L. Neamț sau la sediul Cabinetului Medico-Legal Roman, numai persoanelor care au domiciliul sau viza de flotant pe raza județului Neamț, în funcție de raza teritorială de care aparțin. Certificatul medico-legal se eliberează persoanei examinate în termen de maximum 7 zile de la examinare sau de la depunerea rezultatelor examenelor clinie și paraclinice indicate de medicul examinator. Solicitările de examinare în vederea eliberării certificatelor medico-legale pot fi înaintate de către persoana în cauză, dacă a împlinit vârsta de 16 ani, părinți - pentru copiii sub vârsta de 16 ani, tutore sau autoritatea tutelară etc..
        În cazul în care se depășește perioada de acordare a certificatului medico-legal la cererea persoanei (30 de zile), acesta se va putea elibera numai la cererea organelor de anchetă prin ordonanță de efectuare a unei constatări medico-legale.

 
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal